Rok otplate od 15 do 180 dana!

6 načina na koje možete jeftinije putovati

08.02.2023. Credit Point One

Putovanja su nekima luksuz, drugima potreba, a najčešće želja koju si rijetko kada mogu ostvariti. To ne čudi, s obzirom na brojne faktore koji utječu na ukupni trošak odlaska u posjet nekoj destinaciji. Prijevoz, smještaj, hrana i piće nužni su troškovi, a uz njih biste sigurno rado nešto novca potrošili i na suvenire te ulaznice za posjet raznim muzejima i znamenitostima. Putovanje ne mora biti skupo - u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za kako uštedjeti, a svejedno si priuštiti kvalitetan odmor na odabranoj destinaciji.

Odaberite jeftinije odredište

Cijena putovanja uvelike ovisi o tome gdje putujete. Bliže destinacije će u pravilu biti jeftinije što se tiče prijevoza, a vjerojatno ćete moći i birati između nekoliko različitih prijevoznih sredstava. Smještaj, hrana i ostali troškovi su povoljniji u manje poznatim, odnosno nerazvikanim destinacijama. Želite li na jeftino putovanje, a svejedno vam je gdje idete, odaberite grad ili mjesto gdje standard života nije jako visok.

 

 

Putujte van sezone

Brojne destinacije su traženije, posjećenije, a samim time i skuplje u specifično doba godine. Primjerice, gradovi, mjesta uz obalu i otoci ljeti privlače brojne posjetitelje, što utječe na cijenu smještaja. Noćenje u hotelu, hostelu ili apartmanu može biti nekoliko puta skuplje nego što je van sezone. Dakle, želite li dodatno uštedjeti, putujte u doba kada to ne čini većina turista.

Putujte u društvu

Ako putujete sami, sami snosite i sve troškove, no ako ste u društvu možete ih podijeliti. Posebno će vas skupo doći smještaj za jednu osobu, a lako moguće i prijevoz te hrana i druge popratne stvari. Putujete li vas više automobilom, možete podijeliti troškove cestarina i goriva, a smještaj će vam također biti jeftiniji. Odlučite li se kuhati umjesto kupovati gotovu hranu, to će isto biti povoljnije što vas je više, a možete uštedjeti i na ulaznicama za atrakcije i sličnim aktivnostima uz povoljnije cijene za grupe.

 

 

Planirajte unaprijed

U pravilu, cijena prijevoza i smještaja je znatno skuplja što je bliži datum polaska, odnosno boravka. Pri planiranju odmora pokušajte što ranije pronaći i kupiti karte za avion, vlak ili drugi oblik transporta te rezervirati smještaj u hotel, hostelu ili apartmanu. Za dodatnu sigurnost, birajte opcije po kojima možete besplatno otkazati rezervacije ili dobiti povrat novca u slučaju odustajanja.

 

Iskoristite popuste i poklon bonove

Posebne ponude poput popusta i gratis proizvoda ili usluga često se odnose i na putovanja, pogotovo u određeno doba godine. Tako oko blagdana i važnih datuma kao što su Black Friday, Praznik rada i Valentinovo možete "uhvatiti" dobre prilike i jeftinije cijene prijevoza ili smještaja, besplatnu prtljagu i slične pogodnosti. Također, uvijek provjerite imate li poklon bon kojeg možete iskoristiti te pripadate li u neku od skupina kojima je omogućena povoljnija cijena za prijevoz ili ulaznice.

 

 

Istražite besplatne aktivnosti

Za neke znamenitosti te posjete muzejima ćete morati izdvojiti novac, no neke atrakcije bit će besplatne, gdje god da otputujete. Ako vam nije važno posjetiti baš svaku od njih, a želite uštedjeti, neka vam na listi prioriteta budu one besplatne ili povoljnije. Još jedan način za smanjenje troškova na putovanjima je odabir šetnje umjesto javnog prijevoza ili taksija. Osim uštede, pješačenje će vam pružiti priliku za otkrivanje skrivenih kutaka vaše destinacije i stvaranje nezaboravnih uspomena.

Uz ovih šest savjeta, za putovanje na vašu željenu destinaciju moglo bi vam trebati dosta manje novca no što vam se na prvu čini. Ne bude li to dovoljno ili poželite otputovati s nešto većim budžetom, uvijek se možete s povjerenjem obratiti svom Credit Point One-u za povoljnu online pozajmicu!