Rok otplate od 15 do 180 dana!

7 savjeta za upravljanje vašim novcem

19.10.2022. Credit Point One

Često nam se čini da novac nestane prije no što ga vidimo, odnosno da plaću potrošimo i prije nego sjedne na bankovni račun. I dok bi kontinuirana povišica bila fantastično rješenje za poskupljenja s kojima se sve češće suočavamo, puno realnija opcija je naučiti upravljati vlastitim novcem i prilagoditi se novonastalim situacijama. Započnite s učinkovitijim raspolaganjem svojim financijama primjenjujući sljedećih 7 savjeta:   

1. Analizirajte svoju trenutnu financijsku situaciju

Kako biste znali čime trebate i možete upravljati, potrebno razmotriti trenutnu situaciju popisom mjesečnih prihoda i rashoda. Budite iskreni i nemojte otpisivati neke od troškova kao privremene ili jednokratne jer vam je potrebna potpuna slika financijskog stanja. Uostalom, ako želite sami sebi sakriti određene stvari na koje ste potrošili novac, to je još jedan ogroman razlog više za učenje o upravljanju vlastitim financijama. Ako nemate vremena za sastavljanje popisa, možete upotrijebiti jednu od aplikacija koja će razdvojiti troškove po kategorijama ili zatražiti izradu profila u nekoj od službenih financijskih ustanova.

2. Postavite ciljeve i prioritete

Oduvijek sanjate o odlasku u tropske krajeve ili ste primijetili da vam odnedavno stalno nedostaje slobodnog vremena? Od putovanja po cijelom svijetu, preko provođenja više vremena s obitelji i prijateljima do napredovanja u karijeri, za ostvarenje gotovo svakog cilja morat ćete odvojiti dio financijskih sredstava. Za plaćanje daljnjeg školovanja, usluga poput dostave hrane i čišćenja doma kako biste bili manje zauzeti ili štednje za posjet dalekoj destinaciji potreban vam je novac.

 

 

2. Napravite mjesečni budžet

Jednom kad znate čime raspolažete, na što trošite i koji cilj želite postići, vrijeme je da napravite budžet za idući mjesec. Krenite s popisivanjem nužnih troškova poput stanarine, režija i hrane. Njima dodajte iznos koji ste odlučili izdvajati za štednju potrebnu za realizaciju željenog cilja te predvidive troškove za idući mjesec, primjerice trošak novog seta guma za automobil. Potom proučite ostale mjesečne rashode koje ste dosad imali te odgovorite na sljedeća pitanja: jesu li vam te stvari bile potrebne, hoće li vam trebati ubuduće i je li ostatak iznosa iz budžeta dovoljan da si ih priuštite?

3. Otkažite pretplate i članarine

Naravno, ne sve. Ako plaćate mjesečnu članarinu za teretanu u koju ne idete ili pretplatu za streaming servis koji ne gledate, vrijeme je da ih otkažete. Usluge koje ne koristite, a plaćate svaki mjesec s izlikom da će baš taj put biti drugačije, trošak su koji možete usmjeriti na nešto konstruktivnije, primjerice štednju za postavljeni cilj.

4. Plaćajte račune na vrijeme

Kasnite li s plaćanjem računa, iznos koji na njemu piše uvećat će se za naknade i zatezne kamate zbog kršenja roka uplate. Potrudite se zato biti organizirani i uvijek podmiriti svoje troškove na vrijeme. Osim što nećete platiti znatno veći iznos, naučit ćete se upravljati i svojim vremenom, ne samo novcem.

 

 

6. Ne trošite novac iz štednje

Štedite sa svrhom ostvarenja svog cilja, stoga nemojte tretirati ušteđevinu kao novac koji je tu za što god vam padne na pamet. Na takav način brzo biste ostali bez dragocjenih zaliha namijenjenih za budućnost. Ipak, dogodi li vam se neočekivani trošak koji bespogovorno morate platiti, posegnite za ušteđenim novcem kao rezervom za “crne dane”, no prvom prilikom resetirajte budžet i vratite cjelokupni iznos u štednju u što kraćem vremenskom roku.

7. Redovito provjeravajte svoju financijsku situaciju

Vrlo je lako moguće da ćete u početku premašiti budžet, staviti manji iznos na štednju ili potrošiti više na potrebne i nepotrebne stvari. To je sasvim normalno za nekog tko tek započinje s ozbiljnijim upravljanjem vlastitim novcem, stoga se nemojte previše gristi. Problem je ako vam takvo ponašanje pređe u naviku. Zbog toga, ali i zbog promjenjivih troškova i životnih situacija, redovito provjeravajte svoju financijsku situaciju, radite budžet na mjesečnoj bazi te ćete ga se s vremenom bez problema moći držati.

Postanete li nestrpljivi oko ostvarivanja želja ili vas iznenadi šteta koju hitno treba sanirati, zahtjev za Credit Point One online pozajmice možete predati u bilo koje doba dana i noći, a isplatu dobiti u svega 15 minuta od odobrenja!