Rok otplate od 15 do 180 dana!

Ideje za uštedu novca

24.08.2022. Credit Point One

Bilo da si želite priuštiti nešto što nadmašuje vaše mogućnosti ili se morate prilagoditi globalno  nepovoljnoj financijskoj situaciji, štednja se nameće kao logičan izbor. No, uštedjeti nije lako, pogotovo ako raspolažete s relativno malim prihodima, a cijene svakodnevnih potrepština rastu iz dana u dan. Stoga smo vam u nastavku pripremili nekoliko savjeta za uštedu i lakše nošenje s financijskim izazovima.

Postavite cilj i izračunajte troškove

Odvajanje novca i suzdržavanje od impulzivne kupovine bit će puno lakše imate li na umu razlog zbog kojeg ste se u to upustili, odnosno krajnji cilj. Zapišite ga negdje uz sve dobrobiti koje ćete imati jednom kad se ostvari. Na taj način ćete se moći svako toliko podsjetiti zašto ne biste smjeli pokleknuti ili odustati od štednje i lakše ostvariti zacrtani plan.

Izdatke poput najma, rate kredita ili kreditne kartice i režija morate plaćati svaki mjesec, a izdvojit ćete i dosta novca za hranu i prijevoz, ukoliko vam je potreban. Čak i ako im iznos nije uvijek isti, izračunajte prosjek kako biste barem otprilike znali koliki su vam fiksni troškovi i s koliko novca raspolažete kad ih oduzmete od prihoda. Napravite listu navika i stvari za koje također izdvajate novac na mjesečnoj bazi. Kad usporedite sve mjesečne troškove i željeni iznos za štednju, znat ćete je li vaš plan izvediv i koliko ćete toga morati mijenjati kako bi bio.

 

 

Promijenite način kupovine

Nemali broj puta odete po jedan ili dva odjevna predmeta, a vratite se s nekoliko vrećica prepunih kupljenih proizvoda? Stanete samo po kruh i mlijeko, a završite s prekrcanim prtljažnikom? Osim što ste potrošili više novca, vjerojatno ste i stvorili višak u nekom od ormara, hladnjaku ili smočnici. Nažalost, to znači da je samo pitanje vremena kad ćete početi puniti kantu za smeće odjećom koju ne nosite ili pokvarenim namirnicama.

Prije no što krenete u kupovinu hrane i svakodnevnih potrepština, napravite popis stvari koje vam zaista nedostaju. Osim što je manja vjerojatnost da ćete počistiti police u trgovini, brže ćete obaviti kupnju.

U kupnju odjeće uputite se kad morate i kupujte samo ono što vam je potrebno. Naravno da si možete tu i tamo priuštiti nešto što vam je “zapelo za oko”, ali pazite da vam ne prijeđe u naviku. Primijenite trik: dajte si rok od 30 dana te ako nakon tog perioda i dalje budete željeli taj odjevni predmet, priuštite si ga. Tako si dajete vremena i prostora za procijeniti koliko taj predmet doista želite, a ujedno i za uštedu ukoliko je cjenovno van vašeg budžeta.

Prilagodite navike

 

Uštede možete ostvariti i promjenom određenih navika i ponašanja. Primjerice, svega par minuta kraće tuširanje donijet će vam niži iznos računa za vodu svaki mjesec. Ako prestanete pušiti ili zamijenite naručivanje gotove hrane kuhanjem vlastitog obroka, uštedjet ćete značajno više.

Jednom kad započnete štednju, pokušajte se ne služiti njome za pokrivanje kojekakvih troškova, već usmjerite taj novac samo na nešto što je zbilja nužno i nepredviđeno.

Neočekivani način štednje je i izbor načina plaćanja. Bezgotovinskim plaćanjem možete stvoriiti ogromne rashode kojih niste svjesni, dok će vas plaćanje gotovinom barem donekle spriječiti u rasipanju novca.

Pratite svoje troškove, bilo fizički ili putem neke od brojnih dostupnih mobilnih aplikacija.

Na kraju, nemojte se gristi ako ne uspijete odmah značajno uštedjeti. Možda će proces potrajati malo duže, ali kad-tad ćete ostvariti svoj cilj! Dogode li vam se usput nepredviđene situacije i troškovi nemojte odustati, već prilagodite svoj plan ili se odlučite za mikro zajam kojeg brzo i jednostavno možete ugovoriti s Credit Point One!