Rok otplate od 15 do 180 dana!

Kako smanjiti račune za režije ove zime?

25.10.2023. Credit Point One

Suočavanje s visokim računima za režije može biti velik izazov za mnoga domaćinstva. U doba kada se ekonomski izazovi, poput aktualne inflacije, kombiniraju s ekološkim problemima zagađenja okoliša, pravi je trenutak za rad na energetskoj učinkovitosti kućanstva, a time i smanjenju mjesečnih režija. 

U nastavku donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da smanjite račune, štedite novac, ali i doprinesete očuvanju planeta.

1. Investirajte u energetski učinkovite uređaje

Iako služe istoj svrsi, nisu svi uređaji jednaki. Najjeftiniji uređaji često su niskog energetskog razreda, što znači da će trošiti značajno više energije, a samim time i biti uzrok velikim režijama.

Uređaji visokih energetskih razreda možda su inicijalno nešto skuplji, no na duže će staze omogućiti uštede. Na primjer, moderni hladnjaci s visokim energetskim razredom mogu potrošiti i do 50% manje energije od starijih modela. Kod ovakvih uređaja, koji su uključeni u struju 24 sata dnevno, 365 dana u godini, energetski razred može zaista igrati veliku ulogu. 

Kao praktično rješenje za financiranje novih energetski učinkovitijih uređaja, istražite opciju nenamjenskih Credit Point One mikro zajmova u iznosima do 2.700,00 €, dostupnih u samo par klikova na webu. 

 

2. Pripazite na potrošnju vode

Računi za vodu mogu biti prilično visoki, posebice ako živite u kući s dvorištem. Unutar kuće, dobro je ugraditi štedljive slavine i tuševe, ali i obratiti pozornost da ne ostavljate vodu da nepotrebno teče tijekom pranja zubi, tuširanja ili pranja posuđa. Održavanje okućnice i zalijevanje dvorišta također mogu značajno utjecati na visoke račune, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci. Ugradnja sustava za sakupljanje kišnice mogla bi biti savršeno rješenje jer ćete tako izbjeći nepotrebno korištenje pitke vode.  

3. Male navike za učinkovitije grijanje doma

Nitko ne voli da mu je kod kuće hladno tijekom zime. S druge strane, grijanje na plin ili struju često može dovesti do vrtoglavo visokih računa. Zato je dobro u svakodnevicu uvrstiti nekoliko malih navika koje će vam pomoći da vam kod kuće bude ugodno, a da pritom ne morate brinuti o plaćanju režija na kraju mjeseca. Primjerice, grijte prostorije u kojima najviše boravite, a grijanje ugasite u dijelovima doma poput hodnika. 

U prostorima poput kupaonice i spavaće sobe grijanje ne mora biti stalno uključeno, već ga palite po potrebi. Ugradnja termostata koji omogućuju postavljanje različitih temperatura za svaku prostoriju moglo bi biti praktično rješenje. 

Osim toga, pripazite i na zatvaranje vrata unutar doma kako biste toplinu zadržali u prostorijama u kojima je ona zaista potrebna. 

 

4. Redovito održavajte uređaje

Čišćenje filtera klima uređaja, čišćenje radijatora ili zamjena filtera u usisavaču omogućit će veću učinkovitost uređaja, a time i manje račune. Osim toga, ušteda može biti i dugoročna jer će pravilno održavani uređaji imati i duži vijek trajanja. Zato je svakako preporučljivo prije sezone grijanja (ali i hlađenja) temeljito očistiti sve elemente sustava. 

5. Koristite LED osvjetljenje

Osim što traju duže i troše neusporedivo manje energije, LED žarulje pružaju i kvalitetniju rasvjetu. Također, razmislite i o instaliranju senzora pokreta u prostorijama koje se rijetko koriste, poput vanjskih prostora, hodnika ili spremišta ili alternativno pazite da ne ostavljate svjetla da bezrazložno gore u dijelovima doma u kojima ne boravite. 

 

6. Provjerite izolaciju

Za kraj smo ostavili najbitniju stavku. Dobra toplinska izolacija doma značajno će smanjiti potrebu za grijanjem zimi i hlađenjem ljeti. To se odnosi na fasadni sustav, krovište, ali i vrata i prozore. Provjerite u kakvom su stanju ovi dijelovi doma i čim prije djelujte po pitanju njihove zamjene jer ćete upravo na taj način moći dugoročno ostvariti najveće uštede. 

 

Smanjenje računa za režije ne mora biti komplicirano. Male svakodnevne navike, poput gašenja svjetla kad napustite sobu ili nešto kraćeg tuširanja, mogu imati veliki utjecaj na račune. Kroz kombiniranje ekonomske odgovornosti i ekološke svijesti, ne samo da možete uživati u nižim računima, već i živjeti u skladu s prirodom te osigurati bolju budućnost planeta. 

Ne odgađajte ulaganje u energetski učinkovitiji dom jer se tako situacija s režijama može jedino pogoršavati iz godine u godinu. Naši online mikro zajmovi tu su kao mala pomoć!