Rok otplate od 15 do 180 dana!

Pet navika uz koje ćete povećati štednju

17.04.2023. Credit Point One

Štednja novca odlična je navika koja nam omogućuje da budemo spremni za potencijalne hitne situacije te da ostvarimo svoje planove u budućnosti. Kada razmišljamo o uštedi novca, ponekad nam se može činiti kako male svakodnevne navike ne mogu napraviti veliku razliku, no to je daleko od istine. 

U nastavku vam donosimo nekoliko ideja koje će vam pomoći da uvođenjem novih malih navika povećate ušteđeni iznos i bolje se pripremite za budućnost!

1. Kuhanje kod kuće

Jedan od najvećih troškova koji možemo smanjiti jest hrana. Kada jedemo vani ili naručujemo hranu, plaćamo ne samo hranu, već i troškove posluživanja, dostave te naknadu za pripremu hrane. Kuhanje kod kuće, ne samo da će vam uštedjeti značajan iznos novca, već i omogućuje kontrolu sastojaka, veličine porcije i ukupne kvalitete vaše hrane. Osim toga, to je sjajan način da razvijate svoju kreativnost i isprobate nove recepte. 

2. Šetnja i korištenje javnog prijevoza 

Još jedna navika koja će napraviti ogromnu razliku je izbjegavanje vožnje automobilom kad god je to moguće. Uz konstantno rastuće cijene goriva i troškove održavanja vozila, vožnje je prilično skupa opcija, koja pritom još i pridonosi i zagađenju okoliša i prometnim gužvama. Hodanje, vožnja biciklom ili korištenje javnog prijevoza može vam dugoročno uštedjeti mnogo novca, a također će osigurati i da ostanete  fizički aktivniji, što je odlično za zdravlje.

 

 

3. Izbjegavanje kupnje na rate 

Kreditne kartice mogu biti od pomoći kada morate obaviti veliku kupnju, ali preveliko oslanjanje na njih može dovesti do problema s dugovima. Stoga pokušajte izbjegavati kupnju na kredit kad god je to moguće. Najprije uštedite novac, a kupnju obavite tek onda kada ste sigurni da si ju uistinu možete i priuštiti. To znači i da nećete morati plaćati kamate niti brinuti o dugu koji vam visi nad glavom. Ako je moguće, radije odaberite opciju plaćanja u gotovini. 

4. Koristite stare stvari na nove načine

Ponekad mislimo da moramo kupiti nove stvari kako bismo ispunili neke potrebe, ali često postoje stvari koje već imamo i koje možemo koristiti na nove načine. Na primjer, staru majicu kratkih rukava možete razrezati i upotrijebiti kao krpe za čišćenje, a stari komad namještaja možete prenamijeniti u novu policu za knjige. Kreativnost je ključna, a prenamjenom starih predmeta uštedjet ćete novac, a istovremeno učiniti i sjajnu stvar za okoliš. 

 

 

5. Odustanite od nepotrebnih pretplata

Dostupnost raznolikih usluga i aplikacija danas je na dohvat ruke pa nije teško pretplatiti se na sve što nam se čini zanimljivim. Međutim, mnogi od nas se ne sjećaju da smo pretplaćeni na razne usluge i aplikacije koje zapravo gotovo nikada ne koristimo. Kumulativno gledano, ovo može predstavljati značajan gubitak novca, stoga svakako bacite pogled na mjesečnu potrošnju u svojoj aplikaciji za mobilno bankarstvo te provjerite nalaze li se tamo i pretplate za aplikacije, streaming servise i slične usluge koje ne koristite. 

 

 

Razvijanje dobrih navika kada je riječ o uštedi novca može biti izazovno, ali je neophodno ako želite osigurati svoju budućnost. Kuhanje kod kuće, šetnja ili korištenje javnog prijevoza, izbjegavanje kupnje stvari na kredit, prenamjena starih predmeta i otkazivanje nepotrebnih pretplata samo su neke od navika koje će vam pomoći da vaša ušteđevina kontinuirano raste. 

Naravno, neovisno o štednji, uvijek nas mogu iznenaditi nepredviđene situacije poput značajnijih kvarova u domu, popravka automobila ili iznenadnih medicinskih izdataka, koji će predstavljati izazov za kućni budžet. Tada će praktična opcija biti fleksibilni Credit Point One mikro zajmovi u iznosima do 2.700,00 €, odnosno 20.343,15 kuna, dostupni u samo nekoliko klikova na našoj web stranici

100% transparentno, bez skrivenih troškova!