Rok otplate od 15 do 180 dana!

Postavljanje i ostvarivanje novogodišnjih odluka

27.12.2023. Credit Point One

S početkom nove godine, mnogi od nas se zapute u postavljanje novogodišnjih odluka. Ove odluke su naši kompasi koji nas usmjeravaju prema osobnom i profesionalnom uspjehu. Međutim, često se dogodi da ih već do kraja siječnja zaboravimo ili odustanemo. Kako onda možemo postaviti realne ciljeve i stvarno ih i ostvariti? Evo nekoliko ključnih savjeta. 

1. Budite konkretni 

Postavljanje konkretnih ciljeva ključno je za njihovo uspješno ostvarivanje. Umjesto općenitih izjava poput "Želim biti zdraviji", važno je precizirati što to točno znači za vas. Na primjer, umjesto da samo kažete da želite vježbati više, odredite konkretan plan kao što je "Vježbat ću tri puta tjedno po 30 minuta". Isto se odnosi i na financije. Takvi specifični ciljevi omogućuju vam da imate jasnu sliku što trebate činiti svaki dan ili tjedan kako biste ih postigli, što uvelike povećava vaše šanse za uspjeh. Osim toga, jasni ciljevi vam omogućavaju da lako pratite svoj napredak i prilagodite svoje akcije ako je potrebno, što vas dodatno motivira da ostanete na putu prema ostvarenju vaših odluka. 

2. Postavite mjerljive ciljeve 

Da biste osigurali učinkovitost i ostvarivost vaših ciljeva, ključno je da budu mjerljivi. To znači da se trebaju moći kvantificirati ili brojčano izraziti, kako biste mogli pratiti svoj napredak. Na primjer, umjesto neodređenog cilja kao što je "Želim uštedjeti novac", postavite konkretni cilj poput "Želim uštedjeti 2000 kuna do kraja godine". To će vam omogućiti da periodično provjeravate svoje financije i vidite koliko ste blizu postizanju

cilja. Mjerljivi ciljevi su ne samo lakši za praćenje, već pružaju i osjećaj postignuća svaki put kada napravite korak prema njihovom ispunjenju. 

3. Budite realistični 

Postavljanje realističnih ciljeva ključno je za njihovo uspješno ostvarivanje. Važno je razmotriti svoje trenutne okolnosti i kapacitete pri postavljanju ciljeva. Na primjer, u financijskom kontekstu, ako trenutno štedite 100 kuna mjesečno, postavljanje cilja da ćete uštedjeti 5000 kuna mjesečno može biti nerealistično i preambiciozno. Umjesto toga, postavite cilj koji je izazovan, ali ostvariv, kao što je povećanje mjesečne štednje na 200 kuna. Postavljanjem realističnih ciljeva, povećavate svoje šanse za uspjeh i smanjujete rizik od razočaranja i odustajanja. 

 

 

4. Postavite vremenske okvire 

Određivanje vremenskog okvira za vaše ciljeve ključno je za njihovo uspješno ostvarivanje. Bilo da su vaši ciljevi kratkoročni ili dugoročni, važno je imati jasno definiran datum do kada ih želite ostvariti. Na primjer, ako vaš cilj uključuje štednju novca, možete odrediti cilj poput "Želim uštedjeti 10.000 kuna do kraja godine". To znači da ćete svaki mjesec trebati odvojiti određeni iznos kako biste postigli taj cilj u zadanom roku. Ako je vaš cilj dugoročniji, poput "Želim uštedjeti 50.000 kuna za kaparu za kupnju stana u roku od pet godina", to će vam pomoći u planiranju mjesečnih ušteda i omogućiti da pratite svoj napredak tijekom vremena. Postavljanje jasnog vremenskog okvira motivira vas da budete dosljedni i omogućava vam da vidite realan napredak prema vašim financijskim ciljevima.

5. Prilagodite planove Fleksibilnost u prilagođavanju vaših planova je ključna za uspjeh. Ako zbog neočekivanih troškova ili promjene u prihodima shvatite da postavljeni ciljevi nisu ostvarivi, prilagodite svoj cilj na realniji iznos. Umjesto da se držite prvotnog cilja koji može postati neostvariv, smanjite cilj štednje na 7.000 kuna. Ova prilagodba pomaže u održavanju motivacije i osigurava da vaši financijski ciljevi ostaju u skladu s vašom trenutnom situacijom. Također, ako ste planirali povećati prihode kroz dodatni posao ili projekte, ali se to pokazalo neizvedivo, prilagodite svoje metode ili vremenski okvir kako biste postigli ciljeve u realnijem kontekstu. Prilagodbom planova prema trenutnim okolnostima, ostajete na putu prema ostvarivanju financijskih ciljeva bez nepotrebnog stresa. 

 

Donošenje novogodišnjih odluka je proces koji zahtijeva promišljanje i posvećenost. Sjetite se da je svaki korak prema vašem cilju važan. A ako vam je potrebna dodatna podrška, bilo da je riječ o financijskim ciljevima, ulaganju u obrazovanje ili realizaciji nekog projekta, Credit Point One je tu za vas. Naši brzi mikro zajmovi su dizajnirani da vam pomognu ostvariti vaše snove i odluke, pružajući vam potrebnu financijsku fleksibilnost. Započnite ovu godinu s jasnim ciljevima i Credit Point One uz vas, spremni za sve izazove i uspjehe koji vas čekaju!