Rok otplate od 15 do 180 dana!

Kako pametno koristiti kreditne kartice i izbjeći dugove?

24.05.2023. Credit Point One

Kreditne kartice su zbog omogućavanja velike fleksibilnosti i jednostavnosti plaćanja postale dio svakodnevice, zbog čega ih mnogi uzimaju zdravo za gotovo. No, upravo zato što su uvijek pri ruci, mogu nas dovesti do financijskih problema i dugova. 

Kako bi vam pomogli u izbjegavanju takvih situacija, u ovom ćemo blogu istražiti najbolje prakse i savjete za odgovorno korištenje kreditnih kartica.Kako odabrati pravu karticu, kako pratiti troškove i kako izbjeći zamke koje mogu dovesti do dugova, samo su neka od pitanja na koja odgovaramo u nastavku! 

 

1. Odaberite kreditnu karticu koja odgovara vašim potrebama

Jedan od ključnih čimbenika u odgovornom korištenju kreditnih kartica je odabir one koja najbolje odgovara vašim potrebama i životnom stilu. Postoji nekoliko vrsta kreditnih kartica koje nude različite pogodnosti i karakteristike, pa je važno pronaći onu koja će vam donijeti najveće prednosti. Nekoliko faktora koje biste trebali uzeti u obzir prilikom odabira kreditne kartice su:

  1.  kamatne stope: niže kamatne stope mogu uštedjeti novac ako ne uspijete podmiriti dug u cijelosti svaki mjesec.
  2. godišnje naknade: potražite karticu bez godišnje naknade ili s niskom godišnjom naknadom, posebno ako ne planirate često koristiti karticu ili vam ne trebaju posebne pogodnosti.
  3. nagradni programi: odaberite karticu s nagradnim programom koji odgovara vašim navikama trošenja, poput cashback-a ili bodova.
  4. rok otplate: usporedite rokove otplate kako biste pronašli karticu koja vam pruža dovoljno vremena za podmirenje duga bez dodatnih kamata.
  5. kreditni limit: ako imate veće troškove i odgovorni ste u plaćanju duga, kartica s većim kreditnim limitom može biti prikladnija.

 

2. Plaćajte račune na vrijeme i u cijelosti

Redovito i pravovremeno plaćanje računa ključno je za izbjegavanje dugova i neželjenih financijskih posljedica. Plaćanje računa na vrijeme štiti vas od visokih kamata, očuvanja kreditnog rejtinga, izbjegavanja dodatnih naknada i smanjenja financijskog stresa. 

Kako biste osigurali pravovremeno plaćanje, razmislite o automatskim uplatama ili postavljanju podsjetnika te vidite evidenciju svojih troškove. Ovakve navike pomažu u izgradnji zdravih financijskih navika te osiguravaju sigurniju i stabilniju financijsku budućnost.

 

 

3. Ne prelazite kreditni limit 

Odgovorno korištenje kreditnih kartica uključuje upravljanje kreditnim limitom kako biste izbjegli prekoračenje i financijske probleme. Kreditni limit je maksimalni iznos koji možete potrošiti na kartici, a vaš limit ovisi o vašoj kreditnoj sposobnosti i povijesti korištenja kredita. Prekoračenje limita može dovesti do dodatnih naknada, viših kamatnih stopa i smanjenja kreditnog rejtinga. Kako biste ostali unutar limita, redovito pratite troškove i pokušajte ih planirati unaprijed. 

 

4. Napravite proračun i pratite troškove

Procijenite svoje mjesečne prihode i napravite popis mjesečnih rashoda, uključujući neesencijalne troškove poput odjeće i zabave. Zabilježite svoje troškove kako biste vidjeli gdje najviše trošite i odlučite koje promjene možete napraviti da smanjite svoje troškove i ostanete unutar realnih ograničenja. Praćenje troškova i upravljanje proračunom pomoći će vam da postanete financijski stabilniji, a u tome će vam pomoći i naših 7 savjeta za upravljanje vašim novcem.

Uz pravilan pristup i poznavanje najboljih praksi, kreditne kartice mogu biti izvrsno sredstvo za upravljanje vašim financijama. Ključno je odabrati karticu koja najbolje odgovara vašim potrebama i životnom stilu, te paziti da ne prelazite kreditni limit i redovito plaćate račune na vrijeme. Pametno korištenje kreditnih kartica može vam pomoći da ostvarite financijske ciljeve i izbjegnete dugove i neželjene financijske posljedice.

 

 

Ako vam ponestane iznosa na vašim kreditnim karticama, fleksibilni mikro zajmovi su praktična opcija za sve koji trebaju do 2.700,00 € odnosno 20.343,15 kuna, a dostupni su samo nekoliko klikova na našoj web stranici. Usluga je potpuno transparentna i bez skrivenih troškova, tako da ne morate brinuti o nepredviđenim izdacima.