Rok otplate od 15 do 180 dana!

Kako uštedjeti više pri kupnji na akcijama

13.03.2023. Credit Point One

Uz inflaciju i kontinuirano povećanje cijena gotovo svih kategorija proizvoda, važnost štednje također je u porastu. Iako postoji više načina kako povećati štednju, kupovina proizvoda na akcijama jedan je od najboljih. U nastavku donosimo nekoliko ideja koje bi vam mogle pomoći da pritom uštedite čim više. 

Korištenje kataloga i usporedba cijena 

Najbolji način za ostvarivanje uštede je redovnim praćenjem kataloga trgovina koji omogućuju pregled svih dostupnih proizvoda i popusta na jednom mjestu. 

Kako biste ostvarili najbolje rezultate, preporučujemo da prelistate više kataloga i usporedite cijene u nekoliko različitih trgovina. Prilikom usporedbe cijena svakako obratite pažnju na težinu, odnosno zapreminu proizvoda, te gledajte cijenu po jedinici mjere (primjerice cijena po jednom kilogramu ili jednoj litri). 

Praćenje cijena u katalozima zahtjeva nešto truda i vremena, stoga pokušajte ovaj zadatak pretvoriti u mali ritual. Primjerice, nedjeljom ujutro izdvojite pola sata, pripremite šalicu omiljene kave i prolistajte kataloge za nadolazeći tjedan kako biste uhvatili najbolje akcije. Dobra je vijest što su katalozi danas gotovo uvijek dostupni i u online verziji pa će njihovo pretraživanje i usporedba biti nešto brži u usporedbi s prelistavanjem fizičkih kataloga. 

 

 

Isplati li se akcija? 

Prilikom pregledavanja kataloga svakako si postavite pitanje “isplati li se akcija?”. To što je cijena proizvoda snižena, ne znači automatski da je ponuda isplativa jer možda kupnjom u drugoj trgovini možete proći značajno bolje. Zato je uvijek dobro usporediti cijene s drugim trgovinama. 

Izrada popisa za kupnju

Priprema popisa za kupnju, u kombinaciji s praćenjem popusta putem kataloga, je ultimativni način za ostvarivanje velikih ušteda i izbjegavanje impulzivne kupnje. Prilikom njegova sastavljanja: 

  • Planirajte unaprijed: razmislite o tome što trebate kupiti i kada želite kupovati. Ako znate da će vam uskoro ponestati zaliha neke namirnice ili potrepštine, unesite to na popis.

 

  • Prioriteti: razmislite o prioritetima i budžetu. Što je hitnije i što je potrebnije, to bi trebalo biti na vrhu popisa. Također, imajte na umu koliko novca želite potrošiti i pokušajte se pridržavati tog plana.

 

  • Organizirajte popis: organizirajte popis po odjelima trgovine ili po vrsti proizvoda kako biste lakše pronašli što vam treba tijekom kupnje.

 

  • Provjerite kućne zalihe: pregledajte kućne zalihe prije odlaska u trgovinu kako biste se uvjerili da vam zaista trebaju stvari koje ste stavili na popis.

 

  • Ponesite popis sa sobom: nemojte zaboraviti ponijeti popis sa sobom kada idete u trgovinu kako biste se lakše držali svojih prioriteta i budžeta. Ako ga ostavite kod kuće, gotovo je sigurno da nećete upamtiti sve što je na njemu. Popis možete sastaviti u bilješkama u mobitelu kako bi uvijek bio uz vas. 

 

  • Nemojte kupovati nepotrebne stvari: držite se svog popisa i nemojte kupovati stvari koje vam zaista nisu potrebne jer na taj način smisao popisa pada u vodu. 

 

Napunite svoju ostavu 

Razmišljajte nekoliko koraka unaprijed! Ako se ukaže prilika za kupnju proizvoda po zaista niskoj cijeni, iskoristite to, posebice ako se radi o proizvodima koji mogu dugo stajati. Riža, tjestenina, žitarice i konzervirana hrana, neki su od primjera proizvoda koji u vašoj ostavi mogu stajati mjesecima, stoga se njima možete opremiti za duži period kako biste dugoročno uštedjeli. Naravno, ne zaboravite provjeriti rok trajanja proizvoda prilikom njihove kupnje.

 

 

 

Aplikacije za hvatanje popusta 

Praktičan način za praćenje popusta u različitim trgovinama je korištenjem specijaliziranih mobilnih aplikacija koje će vam uštedjeti i vrijeme i novac. Neke od novijih aplikacija u Hrvatskoj su 33% i Košarica. Aplikacija 33% prikazat će vam popuste u maloprodajnim lancima u Hrvatskoj, trenutno u aplikaciji dostupne su akcijske ponude Kauflanda, Spara, Lidla i Konzuma. Aplikacija Košarica osim popisa akcija omogućuje i slaganje liste za kupovinu, dijeljenje ponude s prijateljima, a dostupan je konverter za preračunavanje valuta. Trgovine koje se trenutno nalaze u Košarici su Lidl, Eurospin, Kaufland, NTL, Konzum, Interspar, Spar, Studenac, Boso, DM, Roto svijet pića i Plodine. 

Prateći ove savjete, priprema popisa za kupnju može vam pomoći u organizaciji kupnje, uštedi vremena i novca, te u izbjegavanju impulzivnih kupovina. 

Za nepredviđene situacije u kojima vam je potreban mali dodatak kućnom budžetu, znajte da su Credit Point One mikro zajmovi u iznosima do 2.700,00 € dostupni u svega par klikova.